روغنهای سالم
با توجه به مطالعات انجام شده، بهترین روغن خوراکی روغن زیتون شناخته شده است. در مراحل بعد میتوانید از روغن کنجد، کانولا، ذرت و آفتابگردان استفاده کنید.
روغن زیتون
زیتون به خودی خود دارای خواص زیادی است و زمانی که به شکل عصاره و روغن در میآید هم خواص خود را حفظ میکند. روغن زیتون دارای چربی تک غیر اشباع است. روغن زیتون فرا بکر که در واقع روغن زیتون تصفیه نشده است، دارای میزان کمتری اسید اولئیک و به میزان یک درصد است، ویتامین و مواد معدنی بیشتری دارد و به رنگ طلایی سبز دیده میشود و عطر مشخصی دارد.
این روغن به دلیل این که حرارت ندیده و با مواد شیمیایی تیمار نشده است، تصفیه نشده محسوب میشود. دارای نقطه تبخیر پایینتر و بین ۱۶۰-۱۹۰ درجه سلسیوس است و در دمای پایینتری نسبت به باقی روغنها میسوزد.
- روغن زیتون
بنابراین بهتر است برای مصارف سرخ کردنی مورد استفاده قرار نگیرد مگر آنکه بدانید دمای تابه بیش از این اندازه نرود. ولی میتوانید این روغن سبز رنگ را برای انواع پخت و پز استفاده کنید.
اگر میخواهید از روغن زیتون برای مصارف سرخ کردنی استفاده کنید، باید به دنبال روغن زیتون خالص باشید. هر چه میزان خلوص روغن زیتون بیشتر باشد، احتمال بالا رفتن نقطه تبخیر آن هم بیشتر است. در این فرآیند تصفیه و خالص شدن، اغلب عطر روغن زیتون از بین میرود و بسیاری از چربیهای مفید برای سلامت قلب را از دست میدهد.
- روغن کنجد
روغن کنجد
روغن خوراکی کنجد هم مانند روغن زیتون فرا بکر در فرآیند شیمیایی به وجود نمیآید. با وجود این که روغن کنجد دارای نقطه تبخیر بالا نیست و به دلیل این که تصفیه نشده است، میتواند برای مصارف پخت و پز به غیر از سرخ کردن استفاده شود.
البته امروزه میتوانید روغن کنجدهای خالص مخصوص سرخ کردنی را هم در بازار پیدا کنید. این نکته را هم در ذهن داشته باشید که روغن کنجد عطر مخصوص به خود را دارد که ممکن است عطر غذا را هم تغییر دهد. این روغن میزان زیادی ویتامین ای و آنتیاکسیدان دارد.
روغن کانولا
روغن کانولا در واقع از دانههای کلزا و به روش اصلاح شده ژنتیکی ساخته میشود و اولین بار از کشور کانادا آمده است. بسیاری از مردم تصوری میکنند که روغن کانولا به دلیل این که در غذاهای سرخ کردنی استفاده میشود، غیرسالم است.
- روغن کانولا
البته باید بدانید که مصرف بیش از حد این روغن مضرات خود را دارد ولی برای میزان کم میتوانید آن را مورد استفاده قرار دهید. روغن کانولا دارای نقطه تبخیر بالا یعنی حدود ۲۰۰ درجه سلسیوس است و بو ندارد، بنابراین برای مصارف سرخ کردنی مناسب است.
مانند همه دیگر روغنها، دارای چربی اشباع کم است و برای سرخ کردن و انواع روشهای پخت و پز میتوانید از آن استفاده کنید. این روغن بدون طعم است و مصرف آن طعم غذا را تحت تأثیر قرار نمیدهد.
نقطه تبخیر بالای این روغن به دلیل فرآیند شیمیایی است که روی آن صورت میگیرد ولی روی کیفیت سلامتیاش تأثیر چندانی ندارد. بهتر است این روغن را برای سالاد مصرف نکنید.
- روغن ذرت
روغن ذرت
روغن خوراکی ذرت از دانه گیاه ذرت به دست میآید و برای مصارف پخت و پز مناسب است. این روغن در مقابل اکسید شدن تا حدی مقاوم است و برای تفت دادن هم مورد استفاده قرار میگیرد.
این روغن عطر ملایم و کمی دارد و رنگش ملایم است. میزان بالای اسید چرب امگا۶ در این روغن، میتواند تنظیم این اسید در بدن شما بر هم بزند. روغن ذرت نسبت به سایر روغنهای نباتی قیمت کمتری دارد.
- روغن آفتابگردان
روغن آفتابگردان
این روغن خوراکی رنگ ملایمی دارد و بدون بو است و برای همه مصارف پخت و پز مناسب است و به دلیل این که در حرارت و اکسید شدن مقاوم است، میتوانید آن را برای مصارف سرخ کردنی هم استفاده کنید. این روغن در سبد غذایی بسیاری از ایرانیها قرار دارد ولی کالری موجود در آن را نباید فراموش کرد. روغن آفتابگردان غنی از ویتامین ای است.