ویتامین K را بشناسید !؟

ویتامین k ، قابل حل در چربی است و برای عملکرد صحیح چندین پروتئین مؤثر در لخته شدن خون، اساسی است. ویتامین k همچنین به‌عنوان ماده غذایی کلیدی برای متابولیسم استخوان شناخته شده است که مانع ساخت کلسیم در شریان‌ها و پیشرفت طبیعی رشد سلول‌ها، می‌شود.

چه غذاهایی حاوی ویتامین k هستند؟

ویتامین k به‌طور طبیعی در بسیاری از غذاها یافت می‌شود. شما می‌توانید میزان‌های توصیه شده از آن را از طریق میل کردن غذاهای متنوعی ازجمله موارد ذیل به دست بیاورید:

  • سبزیجات سبز برگ، مثل اسفناج، کلم پیچ، کلم بروکلی، کاهو
  • روغن‌های سبزیجات
  • بعضی از میوه‌ها مثل بلوبری و انجیر
  • گوشت، پنیر، تخم مرغ و سویا

آیا ویتامین k کافی را دریافت می‌کنیم؟

کمبود ویتامین k بسیار نادر است. چراکه علاوه بر منابع غذایی، باکتری‌های موجود در روده بزرگ نیز، مقداری از این ویتامین را تولید می‌کنند که بدن می‌تواند آن را جذب کند. اما به‌هرحال، گروه‌های مشخصی از مردم، ممکن است که در دریافت میزان کافی از ویتامین کا مشکل داشته باشند:

  • نوزادانی که در زمان تولد، تزریق ویتامین k بر روی آن‌ها انجام نمی‌شود.
  • افرادی با شرایطی که میزان ویتامین k جذب شده توسط بدنشان، کاهش می‌یابد (مثل فیبروز کیستیک، بیماری سلیاک، کولیت اولسراتیو، و سندرم روده کوتاه).
  • افرادی که عمل جراحی کاهش وزن داشته‌اند.

 

اگر ویتامین k کافی به بدن نرسد چه اتفاقی می‌افتد؟

کمبود شدید این ویتامین ارزشمند می‌تواند سبب مشکلات کبودی و خونریزی شود، چراکه خون برای لخته شدن به زمان بیشتری نیاز دارد.

پیشنهاد مطالعه
مصرف ماهی 

همچنین کمبود ویتامین k می‌تواند قدرت استخوان را کاهش داده و میزان خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهد، چراکه بدن برای داشتن استخوان‌های سالم به این ویتامین نیاز دارد.

مواد غذایی حاوی ویتامین K

آیا باید مکمل‌های غذایی مصرف کنیم؟

کمبود ویتامین کا معمولاً در بین کودکان و افراد مسن مشاهده می‌شود و در بین افراد بالغ جوان، رواجی ندارد.

تداخل دارویی مکمل ویتامین k با داروهای دیگر

وارفارین داروی رقیق‌کننده خون، با تداخل در لخته کردن خون توسط این ویتامین عمل می‌کند. تأثیر این دارو حتی با وجود ۱ میلی‌گرم از ویتامین کا، کاسته می‌شود. بنابراین، استفاده از این ویتامین هم‌زمان با وارفارین، معمولاً پیشنهاد نمی‌شود.

اگر مایل هستید تا مکمل غذایی ویتامین کا را مصرف کنید، در ابتدا با یک متخصص در حوزه سلامت مشورت کنید، به‌خصوص اگر باردار هستید و یا شرایط خاصی دارید.

آیا ویتامین k می‌تواند مضر باشد؟

تابه‌حال این ویتامین موجب آسیب نشده است. هرچند که می‌تواند با بعضی از داروها، به‌خصوص وارفارین، تداخل پیدا کند.

دانشمندان در حال مطالعه ویتامین کا هستند تا دریابند که چگونه بر سلامتی ما اثر می‌گذارد. در زیر مثال‌هایی از آنچه که این تحقیقات نشان داده‌اند، آورده شده:

پوکی استخوان

ویتامین کا برای داشتن استخوان‌های سالم ضروری است. بعضی از تحقیقات نشان می‌دهند افرادی که بیشتر از بقیه غذاهای سرشار از این ویتامین را مصرف می‌کنند، نسبت به بقیه استخوان‌های قوی‌تری دارند و احتمال شکستگی استخوان لگن در آن‌ها، نسبت به افرادی که این‌چنین غذاهایی را کمتر مصرف می‌کنند، کمتر است.

پیشنهاد مطالعه
سوالات مهم و متداول تغذیه ایی

تعدادی از تحقیقات نشان داده‌اند که مصرف مکمل‌های این ویتامین، قدرت استخوان را افزایش می‌دهد و احتمال شکستگی آن را کم می‌کند، اما سایر تحقیقات چنین چیزی را نشان نمی‌دهند. تحقیقات بیشتری نیاز است تا بهتر متوجه شویم که آیا مکمل‌ها می‌توانند در افزایش سلامت استخوان‌ها و کاهش خطر پوکی استخوان کمکی کنند یا خیر.

بیماری عروق کرونر قلب

دانشمندان در حال تحقیق هستند که آیا میزان پایین این ویتامین موجود در خون، خطر ابتلا به بیمارهای قلبی عروقی را افزایش می‌دهد؟ شاید دلیلش این باشد که رگ‌های خون که به قلب می‌رسند را سخت‌تر و باریک‌تر می‌کند. تحقیقات بیشتری نیاز است تا دریابیم که آیا احتمال دارد مکمل‌های ویتامین k از ما در مقابل بیماری‌های قلبی مراقبت کند یا خیر.


بیشتر بخوانید : تغذیه سالم برای کاهش فشار خون


خواص ویتامین K

ویتامین K ریزمغذی با ارزشی که برای سلامتی ضروری است.

قطعاً ویتامین کا نیز مانند دیگر ریزمغذی‌ها وظایف مهمی در بدن دارد. به‌طوری که زندگی بدون این ویتامین و البته هرکدام از ویتامین‌های دیگر غیرممکن است.

توصیه می‌کنیم با داشتن رژیمی سالم و متعادل که تمامی گروه‌های غذایی را شامل شود، سلامتی خود را حفظ کنید و حتی ارتقا دهید. استفاده از رژیم‌های افراطی و خاصی که شاید برای شما مناسب نباشند را توصیه نمی‌کنیم و البته رجوع به متخصص تغذیه را در اولویت قرار دهید.


چرا باید در زمستان هر روز گشنیز بخورید؟