زنگ خطر کاهش وزن در سرطان را نادیده نگیریم
به رشد و تکثیر کنترل نشده سلولهای غیر طبیعی در هر قسمتی از بدن سرطان گفته میشود. شواهد نشان میدهند که عوامل ژنتیکی و محیطی نقش مهمی در ایجاد سرطان دارند. تومورهای بدخیم میتوانند توسط سیگار، آلودگیهای محیطی یا ویروسها، نور ماوراء بنفش یا تغذیه نامناسب و عادات غلط در مصرف نوشیدنیها ایجاد شود. نقش رژیم غذایی نامناسب در بروز برخی سرطانها کاملا اثبات شده است. در ادامه مطلب همراه با مریم سبکتکین کارشناس رژیم آنلاین و رژیم درمانی اصفهان به بررسی زنگ خطر کاهش وزن در سرطان خواهیم پرداخت.
برخی سرطانها در اثر پرخوری و یا مصرف بیرویه چربیهای مضر در رژیم غذایی ایجاد میشوند و برخی دیگر در اثر کمبود مواد مغذی خاص. بروز سرطان کولون، رکتوم و سرطانهای وابسته به هورمون نظیر سرطان سینه و پروستات در کشورهای توسعه یافته بیشتر است در حالی که در کشورهای در حال توسعه سرطان معده، کبد، دهان و دهانه رحم شیوع بیشتری دارد. با ایجاد تغییرات عادات غذایی میتوان خطر ایجاد برخی سرطانها را کاهش داد.
علائم سرطان
- به نوع سرطان و مرحله پیشرفت و محل سرطان بستگی دارد. غالباً درد علامت آشکاری در سرطان نیست مگر زمانی که سلولهای بدخیم باعث التهاب یا درد شوند.
- تومورهای مغزی باعث سردرد، حالت تهوع و اختلال در بینایی میشوند.
- تومور در قسمت کولون باعث خون در مدفوع میشود و در سرطان مثانه ایجاد خون در ادرار میشود.
- سرطان ریه باعث کوتاهی در تنفس میشود. سرطان پوست تظاهرات متعددی دارد و گاه خود را به صورت خارش شدید که به تدریج گسترش مییابد نشان میدهد.
- یکی از علائم اولیه سرطان میتواند کاهش وزن بدون علت باشد که به کاهش اشتها یا حس چشایی و افزایش سوخت و ساز بدن میانجامد.
درمانهای رایج سرطان
درمان سرطان نیز به نوع، محل و مرحله پیشرفت سرطان بستگی دارد. گاه میتوان سرطان را درمان کرد. گاه تنها میتوان علائم آن را بهبود بخشید و درمان قطعی امکانپذیر نیست. معمولا از ترکیبی از روشهای درمانی مانند رادیوتراپی و شیمی درمانی استفاده میشود.
تومورهای بدخیم را معمولا جراحی و رادیوتراپی درمان میکنند. در برخی از انواع سرطان مانند سرطان حنجره رادیوتراپی نسبت به جراحی ارجحیت دارد. در این روش سلولهای سرطانی را در معرض یونهای رادیواکتیو قرار میدهند که باعث تخریب ماده ژنتیکی در تومور، توقف تکثیر و رشد آن میشود.
برخی انواع سرطان از جمله لوسمی، به شیمیدرمانی به شدت حساس هستند. در این روش دارو به صورت خوراکی، عضلانی و وریدی به بیمار رسانده میشود. این داروها برای حمله به سلول سرطانی به طوری که کمترین آسیب را به سلولهای سالم بزنند طراحی شدهاند.
تومورهایی که در ارگانهای وابسته به هورمون ایجاد میشود مانند تومور پستان و پروستات گاه توسط هورمون درمانی، درمان میگردند. در این روش از داروهایی که عمل هورمون را مهار میکنند استفاده میشود.
مواد غذایی مفید برای سرطان
جلوگیری از کاهش وزن در مبتلایان بسیار مهم است لذا مشورت با متخصص تغذیه برای تامین مواد غذایی و نوشیدنیهای ضروری و کافی توصیه میشود و مصرف مواد غذایی زیر به پیشگیری از بروز سرطان کمک میکند.
سویا و سرطان
منبع غنی ایزوفلاون جنیستئین و دیادزئین است. این استروژنهای گیاهی در کشورهایی که میزان بروز سرطان پستان کمتر است بیشتر مصرف میشوند. به نظر میآید سویا و مشتقات حاصل از آن با رقابت با استروژنهای بدن انسان از ایجاد سرطان پستان جلوگیری میکنند. بالا بودن استروژن در انسان باعث افزایش خطر سرطان پستان میشود.
فلاوونوئید و سرطان
پیاز، چای، سیب، انگور و مرکبات نظیر پرتقال از منابع غنی فلاونوئیدها هستند. این فیتونوترینتها ترکیبات آنتیاکسیدانی هستند که تغییرات سرطانی را در بدن مهار میکنند.
اسید الاژیک و سرطان
توتفرنگی، زغالاخته، انگور و سیب حاوی الاژیک اسید هستند. به نظر میآید الاژیک اسید میتواند رادیکالهای آزاد خطرناک موجود در دود سیگار را خنثی کند.
مشتقات اندول و سرطان
- سبزیجات برگی سبزرنگ و سرطان این دسته حاوی ترکیبات ضد سرطانی در برابر سرطان دهان، مری، معده و ریه هستند.
- سبزیجات خانواده کلم مانند بروکلی و کلم حاوی اندول هستند. این ترکیب ضد سرطانی سلولها را در برابر تخریب ترکیبات سرطانزا محافظت میکند.
- همچنین ایزوتیوسیانات موجود در این سبزیجات به کاهش رشد تومورها کمک میکند.
مشتقات سولفور و سرطان
- پیاز، سیر، ترهفرنگی و پیازچه باعث کاهش خطر سرطان معده میشوند به ویژه وقتی به صورت خام مصرف میشوند.
- مطالعات آزمایشگاهی نشان میدهد که ترکیبات سولفوره در این گیاهان عمل آنزیمهای ایجاد کننده سرطان را متوقف میکند و از ایجاد ترکیبات مخرب نیتروزآمین جلوگیری میکند.
- پیاز و سیر حاوی ترکیبات شیمیایی به نام ساپونینها هستند که رشد سلولهای سرطانی را مهار میکنند.
ترکیبات فنلی و سرطان
هویج، گوجهفرنگی و مرکبات در برابر ابتلا به سرطان کولون محافظت ایجاد میکنند. این مواد غذایی حاوی ترکیبات فنولیک هستند که مانع از اثر ترکیبات سرطانزا در رشد بیرویه سلولها میشوند.
کاروتنوئیدها و سرطان
هویج، سیبزمینی شیرین، زردآلو و سبزیجات برگی سبز رنگ غنی از کاروتنوئیدها هستند که فرد را در برابر سرطان مری، ریه، کولون، رکتوم، معده، سینه و دهانه رحم محافظت میکند.
ویتامین C و سرطان
مرکبات، توتها، فلفل، سیبزمینی شیرین و سبزیجات برگی منبع غنی ویتامین C هستند که به پیشگیری از سرطان معده و احتمالا دهان، مری، ریه، پانکراس و دهانه رحم کمک میکند.
غلات و سرطان
غلات کامل مانند نان سبوسدار، برنج قهوهای و ماکارونی قهوهای باعث کاهش خطر سرطان کولون و رکتوم میشوند. این مواد غذایی باعث تجمع مدفوع و افزایش سرعت عبور مدفوع از کولون میشوند. تصور میشود که عبور سریعتر ترکیبات سرطانزا از بدن مانع از اتصال آنها به کولون و دیواره رکتوم میشود. همچنین مصرف فیبر نامحلول باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان میشود.
فیبر و سرطان
با افزایش حرکت مدفوع، استروژنها را نیز دفع میکند و سطح استروژن در بدن کاهش مییابد. بعلاوه غلات کامل حاوی لیگنان هستند. این فیتونوترینت ایجاد تغییرات سرطانها را متوقف میکند.
مریم سبکتکین کارشناس تغذیه اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید
مطالعه بیشتر :
قلب سالم با داشتن راهنمای غذایی