نقش رژیم غذایی در بیماریهای کلیوی
در بیماریهای کلیوی بر اساس میزان آسیبی که به این عضو وارد میشود، نوع غذاهایی که باید مصرف شود متفاوت خواهد بود. دکتر تغذیه بر اساس میزان پیشرفت بیماری و آسیبی که به کلیه وارد شده است، می تواند بیمار را برای داشتن یک رژیم اصولی راهنمایی کند.
رژیم renal
این نوع رژیم مناسب افراد مبتلا به بیماریهای کلیوی بوده و می تواند به تقویت کلیه ها کمک کند. در این نوع رژیم به طور معمول چندین ترکیب باید در رژیم غذایی محدود شود.
۱- پروتئین:
افرادی که در مراحل نهایی این بیماری نیستند، باید مصرف پروتئین را محدود کنند. چراکه ترکیبات حاصل از متابولیسم پروتئینها نمی تواند از طریق کلیه ها دفع شود و در خون تجمع می یابد. اما کسانی که به مرحله دیالیز کلیه میرسند باید مصرف پروتئین خود را افزایش دهند.
۲- سدیم:
با وجود اهمیت سدیم برای عملکرد مناسب بدن، در بیماریهای کلیوی ، سدیم به خوبی فیلتر نشده و در نتیجه میزان آن در خون افزایش می یابد. افزایش سدیم در بدن به تجمع مایعات بافتی منجر شده و فرد دچار ادم (خیز) می شود. در واقع محدود کردن مصرف سدیم اولین اقدام تغذیه ای در شروع کاهش عملکرد کلیه هاست. از جمله مواد غذایی غنی از سدیم که مصرفشان باید در این بیماران کاهش یابد، شامل نمک خوراکی، تمام غذاهای کنسروی و فراوری شده، کلیه تنقلات شور و انواع سس می باشد.
۳- پتاسیم:
این عنصر با وجود اهمیتی که به خصوص در کارکرد قلب دارد، اما در بیماریهای کلیوی باید مصرف آن محدود شود. چراکه مصرف بیش از حد آن باعث افزایش این عنصر در خون شده و این می تواند به نامنظمی ریتم قلب بیانجامد و یا اینکه باعث ایست کامل قلب شود. بنابراین مشخص است که کنترل میزان پتاسیم در خون افراد دچار نارسایی کلیوی تا چه اندازه مهم و حیاتی است. از جمله مواد خوراکی غنی از پتاسیم میتوان نمک پتاسیم، میوه هایی مانند موز، پرتقال، زردآلو، طالبی، گوجه فرنگی، سبزیجاتی مانند کلم بروکلی، کلم برگ و بیشتر سبزیجات، لوبیا و قارچ اشاره کرد.
۴- فسفر:
در افراد سالم فسفر در توازن با کلسیم است و فسفر اضافی از بدن دفع می شود. اما در کلیه آسیب دیده امکان دفع این عنصر کاهش یافته و موجب افزایش آن در خون می شود. در نتیجه بدن برای نگه داشتن توازن این دو عنصر مجبور است از کلسیم استخوانها برداشت کند. بنابراین در بیماریهای کلیوی باید سعی شود، سطوح فسفر خون در حد نرمال نگه داشته شود. از جمله مواد غذایی سرشار از فسفر میتوان به انواع لبنیات، ماهی ساردین، ماء الشعیر، جگر، انواع مغزها، نوشابه ها، کاکائو و کارامل اشاره کرد.
نظرات و پیشنهادات و سوالات خود را در بخش دیدگاه ها و نظرات برای ما ارسال نمایید.
خانم مریم سبکتکین
کارشناس ارشد تغذیه
رژیم درمانی اصفهان
جهت اطلاع از آدرس و ساعات کاری به بخش تماس با ما سایت مراجعه نمایید.
تماس با ما
راه اندازی رژیم آنلاین غیرحضوری در کلینیک تغذیه و رژیم درمانی