چاقی مفرط چگونه درمان می شود؟

چاقی مفرط | اگر چاق هستید و نمی‌توانید وزن خود را کم کنید از پزشک خود کمک بگیرید. پزشک ممکن است شما را به متخصص مربوطه ارجاع دهد. پزشک همچنین ممکن تغییر‌دادن شیوه زندگی و گاهی اوقات نیز داروها یا جراحی برای کاهش وزن را به شما توصیه کنند.

 متخصص تغذیه تهران دکتر مریم سبکتکین 

متخصص تغذیه تهران |نکات و توصیه های متخصص تغذیه تهران در کنار رژیم غذایی

۱. تغییر سبک زندگی و رژیم گرفتن

چاقی مفرط | یکی از اولین اقدامات برای کاهش وزن تغییر سبک زندگی است. در این راستا پزشک می‌تواند به شما در انتخاب غذای بهتر آموزش دهد و به شما کمک کند که یک برنامه غذایی سالم داشته‌باشید. برنامه ورزشی مداوم و افزایش فعالیت روزانه تا ۳۰۰ دقیقه در هفته – به افزایش قدرت، استقامت و متابولیسم کمک می‌کند.

قدم بعدی گرفتن رژیم است. شما با مشورت با دکتر تغذیه تهران و بسته به هدفتان از کاهش وزن می‌توانید از انواع رژیم لاغری استفاده کنید. رژیم کتوژنیک، رژیم سی روزه، رژیم مدیترانه‌ای و غیره از معروف ترین رژیم هایی غذایی در دنیا هستند که می‌توانند به کاهش وزن کمک زیادی بکنند. به یاد داشته باشید که هر رژیمی استاندارد و سالم نیست.

برخی رژیم های لاغری سریع هرچند باعث لاغری سریع در زمان کوتاه می‌شوند، اما عوارض زیادی دارند. همچنین بسیاری از این رژیم‌ها باعث کاهش وزن ثابت نمی‌شوند و مدت کوتاهی بعد از اتمام رژیم وزن برمی‌گردد.

گروه‌های مشاوره یا حامی ممکن است عوامل ناخوشایند را شناسایی کرده و برای مقابله با مسائل مربوط به خوردن مانند اضطراب، افسردگی، مشکلات عاطفی و عصبی که با آن روبه‌رو هستید به شما کمک‌کنند.

۲. دارو درمانی

پزشک شما همچنین ممکن است بعضی از داروها و قرص های لاغری یا داروهای کاهش‌دهنده وزن را علاوه بر برنامه‌های تغذیه سالم و ورزش به شما تجویز کنند. داروها معمولا هنگامی تجویز می‌شوند که دیگر روش‌های کاهش‌دهنده وزن موثر نباشد یا اینکه شما BMI>۲۷ به همراه مشکلات مربوط به چاقی مفرط داشته‌باشید.

پیشنهاد مطالعه
خوراک ماهی و سبزیجات

مصرف داروهای لاغری از جذب چربی جلوگیری کرده یا اشتها را کاهش می‌دهند. این داروها می‌توانند عوارض جانبی ناخوشایند داشته‌باشند. به عنوان مثال، داروی ارلیستات (Xenical) می‌تواند به حرکات مکرر روده، دفع سریع مدفوع و گاز روده می‌شود. در صورت مصرف این داروها، پزشک باید شما را با دقت تحت نظر بگیرد.

متخصص تغذیه تهران | چه کسانی در معرض چاقی مفرط قرار دارند؟ .

۳. عمل لاغری

چاقی مفرط  | عمل لاغری مستلزم تعهد بیمار برای تغییر سبک زندگی است. این نوع عمل جراحی با محدود‌کردن مقدار غذایی که فرد می‌تواند بخورد یا جلوگیری از جذب مواد غذایی و کالری مصرفی و گاهی اوقات با استفاده از هر دو مکانیسم می‌تواند باعث کاهش وزن فرد شود.

جراحی برای کاهش وزن کاملا ثابت‌شده نیست. این جراحی بزرگ است و می‌تواند خطرات جدی داشته‌باشد. پس از جراحی، بیمار باید مقدار غذای مصرفی و نوع غذای مصرفی خود را تغییر دهد. افرادی کاندیدای جراحی کاهش‌دهنده وزن هستند که با BMI ۴۰ یا بیشتر داشته یا BMI ۳۵ تا ۳۹.۹ همراه با مشکلات جدی مربوط به چاقی مفرط دارند.

بیمارانی که تحت عمل جراحی قرار می‌گیرند مجبور به کاهش وزن هستند. علاوه بر این، این افراد به طور معمول تحت مشاوره قرار می‌گیرند تا اطمینان حاصل شود که هم از لحاظ احساسی برای این جراحی آمادگی دارند و هم اینکه مایل به ایجاد تغییرات لازم در شیوه زندگی هستند یا نه. جراحی‌هایی که برای کاهش وزن‌ انجام می‌شود شامل موارد زیر است:

  1. جراحی بای پس معده: که یک کیسه کوچک در بالای معده شما ایجاد می‌کند که به طور مستقیم به روده کوچک شما متصل می‌شود. مواد غذایی و مایعات از این کیسه عبور کرده و به روده می‌رسند بدون‌ اینکه از بخش اعظم معده و‌ قسمت‌هایی از روده‌ عبور کنند.
  2. حلقه معده: در این روش یک حلقه (باند) قابل تنظیم دور قسمت ابتدایی معده قرار داده می‌شود و‌ بدین ترتیب معده به دو‌ قسمت تبدیل می‌شود.
  3. اسلیو معده: در این روش قسمتی از معده شما را بر می‌دارند.
  4. جراحی انحراف بیلیوپانکراتیک (Duodenal Switch): در این روش نیز قسمت اعظم معده شما برداشته می‌شود.
پیشنهاد مطالعه
چگونه می توان به بهترین روش لاغری رسید؟

مطالب کاربردی : 

متخصص تغذیه تهران | افزایش وزن ناگهانی و عوامل بروز آن

عوارض چاقی مفرط

نسبت بالای چربی بدن به عضله باعث ایجاد فشار روی استخوان‌ها و همچنین اندام‌های داخلی شما می‌شود. همچنین باعث افزایش التهاب در بدن می‌شود که به نظر می‌رسد علت سرطان است. چاقی مفرط همچنین یکی از دلایل اصلی دیابت نوع ۲ است. چاقی مفرط می‌تواند منجر به برخی مشکلات و بیماری‌ها در فرد شود که بعضی از آنها تهدیدکننده حیات هستند، مانند:

  1. دیابت نوع ۲
  2. بیماری قلبی
  3. فشار خون بالا
  4. برخی سرطان‌های (پستان، روده بزرگ و اندومتر رحم)
  5. سکته مغزی
  6. بیماری کیسه صفرا
  7. بیماری کبد چرب
  8. کلسترول بالا
  9. آپنه خواب و سایر مشکلات تنفسی
  10. آرتروز
  11. ناباروری.

چگونه از چاقی مفرط می توان‌ پیشگیری کرد؟

با انتخاب شیوه درست زندگی می‌توان از افزایش وزن جلوگیری کرد. انجام فعالیت‌هایی مانند پیاده‌روی، شنا یا دوچرخه‌سواری هر روز ۲۰ تا ۳۰ دقیقه می‌تواند به تناسب اندام شما کمک کند. غذاهای مغذی مانند میوه‌ها، سبزیجات، حبوبات و پروتئین‌های بدون چربی را زیاد‌ بخورید و سعی کنید غذاهایی با چربی و کالری بالا را کمتر مصرف کنید.