کارشناس تغذیه
وظایف کارشناس تغذیه
- ارائه توضیحات کافی در مورد مسائل مربوط به تغذیه و رژیم درمانی به مراجعان
- شناسایی و ارزیابی نیازهای مراجعان (برای بیماران توصیه های پزشک معالج به کارشناس تغذیه بسیار کمک می کند.)
- تهیه و ارائه برنامه های غذایی مناسب به مراجعان
- ارزیابی اثرات برنامه های غذایی و تغییر آنها در صورت لزوم
- صحبت کردن و انگیزه دادن به مراجعان برای دنبال کردن برنامه های غذایی خود
- تشخیص مشکلات تغذیه ای موجود در جامعه
- تهیه برنامه های اجرایی برای رفع مشکلات تغذیه در جامعه
- ارائه برنامه و دستورالعمل برای افزایش ارزش غذایی مواد خوراکی
- آگاهی از جدیدترین اطلاعات و آخرین تحقیقات مرتبط
سوءتغذیه
سوءتغذیه نوعی بیماری بهشمار میآید که به علت مصرف ناکافی یا بیش از اندازهً یک یا چند مادهٔ غذایی بروز میکند.
در بسیاری از کشورهای در حال توسعه یکی از بزرگترین مشکلات مربوط به تغذیه قحطی
و کمبود مواد غذایی لازم برای سوختوساز بدن است.
با این وجود، سوءتغذیه در همهٔ کشورهای جهان با نمودهای گوناگون چون چاقی، بدخوری
یا کمخوری دیده میشود. بر پایه آمار سازمان بهداشت جهانی، سوءتغذیه بزرگترین عامل مرگومیر کودکان است.
از مهمترین دلایل سوءتغذیه در جهان میتوان کمبود مواد غذایی و کیفیت نامناسب آنها را نام برد.
قحطیها، کمبود آب و خشکی، جنگها و آفات محصولات کشاورزی موجب تشدید این دو مورد میشوند.
افزایش جمعیت، گسترش بیابانها، فقر و رژیم غذایی نادرست به علت نبود اطلاعات و دانش کافی نیز نقش ایفا میکنند.
باید توجه داشت که خود سوءتغذیه موجب بروز بیماریها و اختلالاتی در سیستم ایمنی و گوارش بدن میشود
که جذب برخی از مواد غذایی لازم برای متابولیسم بدن را دچار مشکل میکند.
از طرفی دیگر، پرخوری، بدخوری و حتی رژیمهای سخت لاغری میتوانند موجب سوءتغذیه شوند.
در کشورهای در حال توسعه، سوءتغذیه موجب بیماریهایی چون آنمی، کواشیورکور، راشیتیسم، یا کوری
(به علت کمبود ویتامین آ) میشود. طبق آمار سال ۲۰۰۴ یونیسف، کمبود آهن
در نوزادان بین ۶ تا ۲۴ ماه ۴۰ تا ۶۰٪، و کمبود ید ۱۰ تا ۱۵٪ بر رشد مغز و هوش تأثیر میگذارد.
به علاوه، کمبود آهن و ید موجب به دنیا آمدن
سالانهٔ ۱۸ میلیون نوزاد دچار عقبماندگی ذهنی شده، و کمبود ویتامین آ مرگ سالانهٔ یک میلیون کودک را به همراه دارد.