چگونه با تغذیه سرطان انرژی لازم برای درمان را بدست آوریم ؟
تغذیه سرطان | وقتی به مبارزه با سرطان فکر می کنید، تغذیه سرطان ممکن است . اولین چیزی نباشد که به ذهن شما خطور می کند. کمپین های پیشگیری سرطان یک رژیم غذایی سالم را به عنوان یکی از ابزارهای کاهش خطر ابتلا به سرطان تبلیغ می کنند. پساز تشخیص سرطان ، بیماران – یا خانواده و دوستانشان – اغلب به این فکر میکنند که چگونه غذا ممکن است بر سرطان و درمان آن تأثیر بگذارد. دوستان خوش نیت ممکن است به شما توصیه کنند . که از رژیم غذایی خاصی پیروی کنید، از خوردن برخی غذاها خودداری کنید . یا گیاهان مختلف یا مکمل های غذایی در رژیم غذایی خود استفاده کنید.
متخصص تغذیه تهران دکتر مریم سبکتکین
برای داشتن تغذیه سرطان مناسب غذاهای ایمن مصرف کنید :
بسته به نوع درمان، ممکن است دچار نقص ایمنی باشید. برخی درمانها احتمالاً بر تعداد گلبولهای سفید یا تعداد نوتروفیلها تأثیر میگذارند، که ممکن است شما را در معرض خطر بیشتری برای بیماریهای ناشی از غذا قرار دهد. در طول درمان، سعی کنید اقدامات احتیاطی معمولی ایمنی آشپزخانه را رعایت کنید. مانند گرم کردن و نگهداری مواد غذایی در دمای مناسب و مراقب باشید . که تخته های برش را ضدعفونی کنید و آلودگی متقابل جلوگیری کنید.
چگونه خانواده و دوستان میتوانند در تغذیه سرطان به شما کمک کنند ؟
خانواده و دوستان اغلب می خواهند در مراقبت عزیزان خود مشارکت داشته باشند اما ممکن است ندانند چگونه کمک کنند. خود بیماران ممکن است ندانند به چه نوع کمکی نیاز دارند. اینجا چند نکته برای خانواده و دوستان شما وجود دارد که باید درنظر داشته باشید : ممکن است فرد بیمار بیشاز حد معمول خسته باشد و انرژی لازم برای خرید مواد غذایی یا تهیه غذا را نداشته باشد.
اگر بیمار معمولاً این وظایف را بر عهده می گیرد، بهتر است این کار را خودتان برایشان انجام دهید. بوی غذا ممکن است بیمار را دچار حالت تهوع کند و یا اشتهای خود را از دست بدهد. بهتر است فرد دیگری غذا را برایش آماده کند و یا در صورت بی اشتهایی غذای مورد علاقه وی را در دوران تغذیه سرطان برای او آماده کند.
اگر عزیزتان به اندازه کافی غذا نمی خورد و وزن کم می کند، ممکن است بطور قابل درک نگران باشید، اما سعی کنید زیاد اصرار نکنید. بیشتر مردم تمایل به خوردن دارند. بدن آنها درطول درمان فقط علیه آنها کار می کند. به هیچ وجه برای غذا خوردن به آنها اصرار نکنید. مدیریت تغذیه در طول درمان سرطان می تواند چالش برانگیز باشد ، اما ممکن است کنترلی بر احساس شما در طول درمان به شما ارائه دهد. ممکن است داشتن یک تیم مجهز برای مقابله با چالش ها یا موانع مختلف برای دریافت تغذیه مورد نیاز شما مفید باشد.
آیا استفاده از غذاهای ارگانیک در برنامه تغذیه سرطان بهتر است؟
کشاورزان ارگانیک و تولیدکنندگان مواد غذایی بدون آفتکشها یا کودهای شیمیایی، مواد غذایی را پرورش میدهند. آنها همچنین از مواد غذایی اصلاح شده ژنتیکی استفاده نمی کنند یا مواد غذایی را تحت تابش قرار نمی دهند. برخی افراد معتقدند که بهتر است غذاهای ارگانیک بخورند زیرا مواد شیمیایی اضافی وارد غذای آنها نمی شود.
هیچ مدرک محکمی وجود ندارد که نشان دهد غذای ارگانیک برای شما بهتر است یا به شما کمک میکند سریعتر بهبود پیدا کنید یا خطر عود سرطان را کاهش دهید. میوه ها و سبزیجات ارگانیک حاوی همان ویتامین ها و مواد معدنی هستند که محصولات معمولی رشد می کنند. با این حال، خرید آنها می تواند گران تر باشد. بجای ارگانیک بودن یا نبودن آنها بر خوردن انواع میوه ها و سبزیجات تمرکز کنید.
در بیماری سرطان ایمنی بدن به دو دلیل ضعیف می شود، یکی بخاطر خود بیماری و دیگری بخاطر روند شیمی درمانی در بیمار سرطانی. در نتیجه انتخاب درست و اصولی مواد غذایی برای تغذیه در بیمار سرطانی اهمیت زیادی دارد. .
از سوی دیگر عوارض ناشی از روند شیمی درمانی میتواند بر روی گوارش و مصرف غذای تاثیر گذار باشد. رژیم غذایی بیمار سرطانی باید به گونه ای باشد تا در بیمار کاهش وزن ایجاد نگردد و وزن در محدوده نرمال باقی بماند و تغذیه بیماران سرطانی زیر نظر متخصص تغذیه به صورت مدام و مستمر پایش گردد. از طرفی دیگر نیز ممکن است مصرف برخی داروها موجب افزایش وزن بیمار شود که در این موارد نیز توجه به غذای بیماران سرطانی از اهمیت زیادی برخوردار است. بعلاوه تغذیه مناسب برای بیماران سرطانی میتواند موجب افزایش و بهبود کیفیت زندگی این عزیزان شده و در روند درمان سرطان نقش مثبتی ایفا کند. به طور کلی تغذیه مناسب میتواند بر همه جنبه های زندگی بیمار اثر بگذارد و باعث افزایش امید به زندگی شود.
توصیه های غذایی در زمان شیمی درمانی در بیماران سرطانی
شیمی درمانی یا دارو درمانی تزریق مواد دارویی است که با مهارت و روش درست از طریق رگ وارد جریان خون شده . و برای درمان سرطان استفاده می شود. داروهای مورد استفاده در درمان سرطان بسیار حساس و مهم می باشند . نگهداری داروهای درمان سرطان در شرایط مناسب بسیار اهمیت دارد . این دارو ها به دلیل اثر گذاری قوی دارای عوارض و پیامد هایی می باشد . که آگاهی از آنها به شما کمک زیادی در مواجهه با آن پیامد ها خواهد کرد.
لذا توصیه می کنیم توصیه های تغذیه ای برای دوره شیمی درمانی که در زیر آمده است را بخوانید و آنها را به کار بگیرید تا بهبودی شما روند بهتری داشته باشد.
توصیه های غذایی قبل از شیمی درمانی در بیماران سرطان
در زمانی که به بیمار اطلاع داده میشود که نیاز به شروع شیمی درمانی جهت کسب سلامتی دارد ممکن است . چند روزی را به منظور انجام آزمایشات بگذراند، در طی این مدت سعی نمایید از غذاهای مقوی و مغذی بیشتری در رژیم غذایی بیمار سرطانی استفاده کنید . منظور از غذای مقوی یعنی تغذیه ای که انرژی بیشتری داشته باشد . و غذای مغذی دارای ویتامین ها و ریز مغذی های بیشتری میباشد. در این بازه زمانی سعی کنید مصرف غذای بیمار سرطانی افزایش پیدا کند . مواد غذایی پروتئینی را در رژیم غذایی بیماران سرطانی بگنجانید . از جمله مواد غذایی پر پروتئین مثل تخم مرغ، شیر، ماست، گوشت های سفید بدون چربی و ماهی های پرچرب.
برای افزایش انرژی غذای بیماران سرطانی میتواند به سالاد، شیر یا ماست انواع پودر های آجیل مثل پودر گردو، بادام، کنجد و … را اضافه نمایید. برای افزایش ویتامین ها و مواد معدنی در تغذیه بیماران سرطانی از جوانه های تازه آسیاب شده غلات و حبوبات و افزودن آنها به غذا استفاده نمایید. روغن زیتون هم از جمله روغن های مفید برای افزایش انرژی رژیم غذایی بیماران سرطانی می باشد.
توصیه های غذایی مهم در روز شیمی درمانی
در صبح روز شیمی درمانی از صبحانه معمولی در تغذیه بیماران سرطانی استفاده شود. ۱ لیوان نوشیدنی مانند عسل یا آبمیوه طبیعی در وعده صبحانه و یا به عنوان میان وعده استفاده شود. همچنین تا قبل از شروع شیمی درمان به میزان کافی مایعات نوشیده شود تا بدن بیمار دچار کم آبی نگردد.
۲ تا ۴ ساعت قبل و بعد از شیمی درمانی از مصرف غذاهای سنکین در تغذیه بیماران سرطانی پرهیز شود. بهتر است غذاهای چرب و گوشت قرمز مصرف نشود و حجم غذا متعادل باشد. استفاده از یک وعده غذای خوب و مقوی چند ساعت قبل از شیمی درمانی و مصرف مایعات و غذاهای کم حجم در ۲ تا ۴ ساعت قبل از شیمی درمانی می تواند در کنترل حالت تهوع نقش موثری داشته باشد. در هر حال توصیه متخصصین تغذیه به بیماران سرطانی استفاده نکردن از غذاهای سنگین و پرچرب غیر متعارف است.
توصیه های تغذیه ای حین و پس از شیمی درمانی
در هنگام شیمی درمانی میتوانید از موادی مانند شکلات، نبات و یا مایعات به میزان کم در تغذیه بیماران سرطانی استفاده نمایید . و استفاده از این مواد عمدتا مشکلی ندارد، بعد از شیمی درمانی هم از مایعات خنک و نسبتا شیرین برای تغذیه بیمار سرطانی استفاده کنید. توجه کنید که استفاده از مواد غذایی خیلی شیرین به این بیماران توصیه نمی شود.
افزایش مصرف مایعات در رژیم غذایی بیماران سرطانی و استحمام روزانه میتواند باعث دفع بیشتر سموم ناشی از شیمی درمانی و کاهش عوارض ناشی از آن باشد. پس از اتمام شیمی درمانی و مراجعه به منزل بیمار میتواند از غذاهای سبک و کم حجم مثل سوپ کند . این نکته را مد نظر داشته باشید که بهتر است سوپ و مایعات مصرف شده پس از شیمی درمانی ولرم و کم ادویه باشد.
بوی غذا در برخی افراد تحت شیمی درمانی می تواند باعث کاهش مصرف ماده غذایی شود. همچنین ممکن است برخی بیماران نسبت به مصرف گوشت قرمز در ابتدای کار مشکل داشته باشند . که می توانید بجای آن از گوشت سفید در رژیم غذایی بیماران سرطانی استفاده کنید.