حقایقی درباره نقش چای در جذب آهن
آهن یکی از ریزمغذیهای ضروری برای بدن انسان است که همه ما با نقش آن در خون سازی آشنا هستیم. به دلیل اهمیت بالای این ریزمغذی مهم، نقش چای در جذب آهن بسیار داغ و پرگفتگو شده است.
آهن بعد از ورود به بدن، در روده کوچک ما جذب شده و سپس به کبد و مغز استخوان منتقل میشود تا در فرآیند تولید گلبولهای قرمز، که سلولهای اصلی خون هستند، شرکت کند.
این ماده حیاتی در انواع گوشتها (گاو و گوسفند و سایر دامها، پرندگان، ماهیها) و اندامهای داخلی مانند جگر به مقدار زیاد وجود داشته و علاوه بر آن در گیاهان دارای برگ سبز، خشکبار مانند خرما و مغزها نیز یافت میشود.
البته توجه کنید که آهن موجود در غذاهای جانوری به مراتب قابلیت جذب بهتری نسبت به آهن موجود در غذاهای گیاهی داشته و کمتر تحت تأثیر عوامل مانع جذب قرار میگیرد.
عوارض کمبود آهن در بدن
کمبود آهن در بدن باعث ایجاد علائم و عوارض زیر میشود:
- خستگی
- خواب آلودگی
- ضعف و بی حالی
- رنگ پریدگی
- کم خونی ناشی از فقر آهن
دانستنیهایی در مورد چای
چای که از دم کردن برگهای خشک شده همین گیاه تهیه میشود، سومین نوشیدنی پر طرفدار دنیا بعد از آب و قهوه است.
چای سبز و چای سیاه دارای ترکیبات مشابهی میباشند اما به دلیل فرآیند طولانیتر در تهیه چای سیاه، میزان مواد مؤثر موجود در آن در مقایسه با چای سبز کمتر است.
چای حاوی آنتی اکسیدان بوده و در پیشگیری از سرطان و بیماریهای ناشی از التهاب مانند آرتروز و دیابت مؤثر است.
همچنین نوشیدنی چای حاوی مادهای با خواص مشابه کافئین میباشد که به آن تانن گفته میشود. تانن در جذب یونهای دو ظرفیتی مانند آهن و کلسیم تداخل ایجاد میکند و مانع جذب آنها توسط روده میشود.
بیشتر بدانید :
چای ترش چه خواصی دارد ؟
از خواص چای سبز بر سلامت بدن چه می دانید ؟
چای بهتر است یا قهوه ؟
نقش چای در جذب آهن
بارها شنیدهاید که مصرف زیاد چای موجب کمبود آهن و کم خونی میشود. میتوان این موضوع را تا حدودی درست تلقی نمود.
برخی افراد به اشتباه تصور میکنند که مواد موجود در چای باعث کاهش ذخیره آهن بدن و از بین رفتن گلبولهای قرمز خون میشود! در حالی که چنین باوری صحت ندارد.
- فاصله زمانی مصرف چای با غذا چقدر است ؟
فاصله زمان چای خوردن با غذا
واقعیت این است، همانطور که گفته شد چای به دلیل داشتن تانن با آهن موجود در غذایی که همراه با آن در دستگاه گوارش وجود دارد ایجاد تداخل کرده و مانع جذب آن میشود.
نکتهای که وجود دارد این است که زمان مصرف چای و فاصله آن با زمان غذا خوردن اهمیت زیادی در ایجاد این تداخل دارد. به این معنا که اگر شما منابع غذایی fe را همراه با چای مصرف کنید، چای از جذب آنها جلوگیری میکند.
علاوه بر زمان مصرف چای، نوع غذای مصرفی نیز اهمیت دارد. آهن موجود در غذاهای حیوانی کمتر تحت تأثیر عوامل مانع جذب قرار میگیرد در حالی که fe موجود در غذاهای گیاهی با وجود تانن، جذب بسیار کمی خواهد داشت.
نکته حائز اهمیت دیگر اینکه غلظت چای نیز در این تداخل مؤثر است. در نتیجه چایهای تازه دم و کمرنگ تأثیر کمتری بر جذب fe خواهند داشت.