نقش چای سبز در کاهش فشار خون
تحقیقات انجام شدهی اخیر در این زمینه، مهر تایید دوبارهای بر خواص چای سبز بود. نتایج تجزیه و تحلیل ۲۵ مورد که به صورت تصادفی برای این آزمایش انتخاب شده بودند، در مجلهی انگلیسی تغذیه در ماه اکتبر منتشر شد.
این تحقیقات ثابت میکرد که نوشیدن چای سبز در بلندمدت تاثیر بسیار چشمگیری بر روی کاهش فشار خون دارد.
در نشریهی تایمز نیز مقالهی دیگری در همین زمینه منتشر شد که نشان میداد فشار خون افراد شرکتکننده در این آزمایش، بعد از ۱۲ هفته نوشیدن چای سبز، حدود ۲.۶ میلیمتر جیوه (سیستولیک) و ۲.۲ میلیمترجیوه (دیاستولیک) پایین آمده است. در حالی که چای سیاه در رتبه دوم چنین تاثیراتی قرار دارد.
کاهش ۲.۶ میلیمتری جیوه (سیستولیک) فشار خون، خطر ابتلا به حملهی قلبی را در حدود ۸ درصد و ابتلا به بیماری عروق کرونر را در حدود ۵ درصد کاهش میدهد و میزان مرگهای مرتبط با فشار خون حدود ۴ درصد کاهش یافت.
تاثیر مثبت چای سبز بر کنترل چاقی، دیابت و آلزایمر
ترکیبات و مواد مغذی خاصی که در چای سبز وجود دارد، موجب میشود، این نوشیدنی ساده نقش پررنگی در حفظ سلامتی بدن داشته باشد. خوشبختانه چای سبزِ با کیفیت، غنی از انواع آنتی اکسیدانهایی است که در ابتدای مقاله نیز به آنها اشاره شد.
علاوه بر خواص چای سبز و تاثیر آن بر سیستم گردش خون، تحقیقات نشان میدهد که EGCG تاثیر ویژهای بر متابولیسم چربیها دارد. سوخت و ساز سلولهای چربی را افزایش میدهد و از چاقی جلوگیری میکند. از سوی دیگر نوشیدن چای سبز، حتی میتواند در بهبود عملکرد ورزشی نیز مفید باشد.
یکی از مطالعات انجام شده در سال ۲۰۱۰، پتانسیل EGCG را در کاهش وزن نشان میداد. بر اساس این پژوهش EGCG تا ۳۳ درصد میزان اکسیداسیون چربی را در سلولها افزایش میدهد.
علاوه بر این، EGCG هم مانع رشد سلولهای چربی میشود و هم به دفع چربی سلولی کمک میکند. چاقی و دیابت دو روی یک سکه هستند و چیزی که برای دفع خطر یکی از آنها مفید باشد، مطمئناً برای دیگری هم مفید است.
براساس یک تحقیق انجام شده بر روی چند نمونهی حیوانی مشخص شد که تاثیر چای سبز بر روی موشهای مبتلا به دیابت مشابه اثر انسولین است.
از این رو محققین از چای سبز به عنوان یک داروی مفید در پیشگیری و درمان دیابت نام میبرند. همچنین پژوهشهای انجام شده مشخص کرد، چای سبز موجب بهبود و افزایش عملکرد مغز میشود و از افت فعالیتهای مغزی جلوگیری میکند.
چای بهتر است یا قهوه ؟

دیگر خواص چای سبز
کاتچینهای موجود در چای سبز در ابتلا به بیماری آب سیاه و دیگر بیماریهای چشمی نقش بازدارنده دارند. دانشمندان طی یک پژوهش، بافت چشم موشهایی که چای سبز خورده بودند را مورد آزمایش قرار دادند و متوجه شدند که بافت چشم مانند لنز و شبکیهی چشم، کاتچین موجود در چای سبز را جذب میکند.
از سوی دیگر، استرس اکسیدیتیو موجب اختلالات بیولوژیکی مانند آسیب DNA و فعالسازی آنزیمهای پروتئولیتیک میشود که در نهایت، ممکن است موجب آسیب به بافت سلولها و نقص در عملکرد آنها شود، آسیبی که در نهایت خطر ابتلا به انواع بیماریهای چشمی را افزایش میدهد، که البته خاصیت آرامشبخشی چای سبز میتواند اثرات منفی آن را کم کند.
کاتچینهای موجود در چای سبز:
- موجب کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه میشود.
- التهاب و درد در بیماری آتریت روماتوئید را کاهش میدهد.
- خطر ابتلا به بیماریهای خود ایمنی را کاهش میدهد.
- سلامت لثهها را افزایش میدهد.
- عملکرد هضم را بهبود میبخشد.
علاوه بر این تحقیقات منتشر شده در سال ۲۰۰۸ نشان داد پماد گیاهی حاوی عصارهی چای سبز، در درمان زگیل تناسلی و مقعد نیز مفید است. زگیل تناسلی و مقعد، توسط ویروس پاپیلومای انسانی ایجاد میشود و معمولاً در برابر درمان بسیار مقاوم است.
تحقیقاتی بر روی یک گروه ۵۰۰ نفرهی مبتلا به این زگیل انجام شد. این بیماران به دو گروه جدا تقسیم شدند و به گروه اول عصارهی خالص برگهای چای سبز دادند و به گروه دوم فقط یک دارونما داده شد. مشاهدات بعدی بهبود ۵۷ درصدی را نشان میداد. این در حالی است که در گروه دوم تنها ۳۴درصد از افراد بهبود نسبی پیدا کرده بودند.