تغذیه مناسب برای مقابله با عوارض احتمالی واکسیناسیون
عوارض ناشی از واکسن کرونا به طور معمول از ۱۲ ساعت تا کمتر از هفت روز بعد از تزریق ممکن است به طور متغیر و خفیف در بعضی افراد رخ دهد. در موارد بسیار نادر نیز ممکن است برخی از عوارض تا یک ماه بعد از واکسیناسیون بروز یابند. در ادامه این مطلب از سایت مریم سبکتکین کارشناس رژیم آنلاین و رژیم درمانی اصفهان به بررسی تغذیه مناسب برای مقابله با عوارض احتمالی واکسیناسیون.
“تب” یکی از عوارض احتمالی تزریق واکسن کرونا است. در صورت بروز تب بایستی مایعات و غذاهای آبدار به میزان فراوان نوشیده و میل شود و توصیه میکنیم که رژیم غذایی حاوی میوههای موز، آلو، زردآلو، طالبی، کیوی، پرتقال، سبزیهای اسفناج و جعفری، حبوبات، نان و غلات سبوس دار، هویچ، کدو حلوایی، گوجه فرنگی و سیب زمینی برای تامین پتاسیم ناشی از تعریق زیاد در تب مصرف شود.
مصرف منابع غذایی ویتامینهای گروه B از جمله سبزیها به ویژه برگ سبز و میوهها، شیر و لبنیات، (ماست، پنیر، دوغ، کشک)، گوشت، دل و جگر، زرده تخم مرغ، غلات سبوس دار، حبوبات و مغزها نیز جهت مقابله با بروز تب در زمان پس از تزریق واکسن توصیه میشود.
“بدن درد و خستگی” نیز یکی دیگر از عوارض حتمالی تزریق واکسن است.
در صورت مواجهه با بدن درد و خستگی بایستی مصرف منابع غنی از امگا سه مانند ماهی به ویژه ماهیهای چرب، گردو، تخمه آفتابگردان و سایر مواد غذایی که خاصیت ضد التهابی دارند در اولویت قرار بگیرند.
مصرف منابع غذایی منیزیم شامل سبزیهای برگ سبز، تخمه کدو، غلات کامل و حبوبات، بادام زمینی، شکلات تلخ و کاکائو نیز برای رفع بدن درد و خستگی توصیه میشود.
مصرف ترکیبات حاوی کافئین مانند چای سیاه، چای سبز و قهوه، در حد دو فنجوان در روز نیز به رفع خستگی و دردهای بدن کمک میکند.
“ضعف و بی حالی” در برخی موارد تزریق واکسن کرونا دیده شده است، گفت: در صورت بروز ضعف و بی حالی پس از واکسیناسیون، مصرف منابع غذایی حاوی B۱ ،B۶ و B۱۲ شامل غلات کامل، گوشت، تخم مرغ و شیر و لبنیات به افزایش انرژی و کاهش این مشکل کمک میکنند.
شربت عسل با کنترل قند خون در افراد دیابتیک و بیماران سرپایی، به کنترل ضعف و بی حوالی کمک میکند. افزودن دارچین، زنجبیل و سیاهدانه به غذاها نیز در این موارد توصیه میشود.
احتمال بروز عارضه “تهوع و استفراغ” در زمان پس از تزریق واکسن کرونا
افراد در حین بروز تهوع و استفراغ باید تا زمانی که هنوز تهوع یا استفراغ دارند، از خوردن و آشامیدن هر نوع ماده غذایی یا نوشیدنی پرهیز کنند و پس از توقف استفراغ، کمی مایعات رقیق مانند آب مرغ یا گوشت، آب سیب یا ژلاتین میل کنند.
با گذشت هشت ساعت از قطع استفراغ نیز میتوان مصرف غذاهای جامد را آغاز کرد. این غذاها باید بی بو، کم چرب و کم فیبر مثل کمپوت سیب بدون شکر، مرغ پخته، موز، عصاره رقیق گوشت، نان تست و برشته، تخم مرغ آب پز و سفت، انواع آبمیوه و سبزی، سیب زمینی، چوب شور، کراکر، برن، غلات پخته، شربت و ماست باشند.
بزرگسالان و کودکان بالاتر از سه سال میتوانند بعد از توقف استفراغ، تکههای کوچک یخ را هر ۱۰ تا ۲۰ دقیقه مک بزنند. مصرف تکههای میوه یخ زده یا آبمیوههای رقیق شده همراه با یخ نیز میتواند در کنترل تهوع مفید باشد.
در صورت بروز تهوع و استفراغ باید تعداد وعدههای غذایی را افزایش و حجم غذا در هر وعده را کاهش داد و از مصرف غذای سنگین خودداری کرد؛ همچنین بایستی از قرار گرفتن در معرض بوی غذاهایی که رایحه تندی دارند نیز اجتناب کرد.
در این حالت بهتر است که غذاها را سرد و یا هم دما با حرارت اتاق مصرف کرد و از تنقلات و غذاهای خشک، نشاستهای و پرنمک مانند چوب شور، کراکر و سیب زمینی و همچنین آبنباتهایی با طعم نعناع یا لیمو نیز استفاده کرد.
بروز عارضه “اسهال” پس از تزریق واکسن کرونا
در زمان مواجهه با اسهال، مصرف موادی چون موز رسیده، برنج سفید، سیب پخته یا کمپوت سیب بدون شکر، نان تست برشته، پوره سیب زمینی آب پز یا بخارپز و نرم شده، جوجه آب پز یا بخار شده، ماست پروبیوتیک، آب مرغ یا سوپ مرغ بدون چربی یا کم چرب و آب بایستی مدنظر قرار بگیرد.
امکان بروز ” یبوست” در زمان پس از تزریق واکسن وجود دارد. در صورت رخداد یبوست، مصرف غلات کامل که سبوس فراوان دارند مانند نان گندم کامل، برنج قهوهای، جو دوسر و غلات پرک شده و انواع حبوبات مانند عدس، لوبیا، نخود و دانه سویا توصیه میشود.
همچنین مصرف مغزها مانند بادام، بادام زمینی، گردو و پسته، فندق ، مغز تخمهها، میوههایی مانند انواع توت، سیب، پرتقال و گلابی، کیوی، انجیر، انگور، انواع آلو و زردآلو، انواع دانههای گیاهی نظیر تخم شربتی، خاکشیر و اسپرزه همراه با آب یا شربت کم شیرین نیز بایستی مدنظر قرار بگیرد.
برای درمان یبوست میتوان از انواع سبزیها
مانند هویچ، بروکلی، نخودفرنگی، کلم برگ سفید و قرمز، گل کلم، کاهو، سبزی خوردن، اسفناج و برگ چغندر را استفاده کرد و مصرف هویچ یا زردک آب پز، کدوحلوایی آب پز، شلغم آب پز، به آب پز با اضافه کردن کمی عسل و زعفران ساییده نیز توصیه میشود.
مصرف خشکبار به ویژه آلو بخارا، برگه آلو و انجیر خیسانده که قبل از خواب میتوان دو سه عدد آن را با مقداری آب میل کرد نیز از جمله موارد توصیه شده برای درمان یبوست است.
در صورت بروز این مشکل، مصرف میوهها و سبزیها به خصوص سیب پالوده، انار، پرتقال، انجیر، لیموترش، انبه و کدو حلوایی، چای لیمو زنجبیل، سمنو، جوانهی گندم و جوانهی نخود، شیر برنج با سیاه دانه و کمی دارچین، شله زرد با خلال بادام و پسته، مغزها و خشکبار بایستیدر اولویت قرار بگیرد و همچنین بهتر است که انواع ادویهها و گلپر به غذا و آرد برنج به انواع سوپ یا غذا افزوده شود.