تغذیه افراد مبتلا به سرطان
تغذیه افراد مبتلا به سرطان | تغذیه مناسب مخصوصا در زمان ابتلا بهسرطان بسیار مهم است زیرا هم بیماری و هم مراحل درمان می توانند اشتهای شما را نسبت به قبل تحت تاثیر قرار دهند و همچنین شرایط بدن شما را در برابر جذب ویتامین و مواد معدنی دستخوش تغییرات میشود. در طول درمان سرطان، لازم است رژیم غذایی خود را تقویت کنید تا درمانتان بدرستی و کامل انجام شود و عوارض جانبی تا حد زیادی کاهش یابد. بدین معنی که ممکن است درمان نیاز بهمقدار زیادتری چربی و کالری بالایی در غذاهایتان نیاز داشته باشید تا بتوانید وزنتان را متعادل نگه دارید.
نوع سرطان و روش درمانتان و عوارض جانبی احتمالی نقش مهمی را در تغذیه سرطان شما ایفا میکنند. انتخاب شیوه درست در تغذیه سرطان با کمک تیم پزشکیتان میتواند شما را درموارد زیر کمک کند:
- داشتن حال خوب
- بالا بودن انرژی و قدرت بدنی
- تثبیت وزن با دریافت مواد مغذی کافی
- کنترل بهتر عوارض جانبی احتمالی حاصلاز درمان
- کاهش خطر ابتلا به عفونت
- بهبودی سریعتر
تغذیه سرطان مناسب به معنی خوردن مقدار غذای کافی برای جذب مواد مغذیدر مبارزه با سرطان است. مواد مغذی شامل پروتئین، چربی، کربوهیدرات، آب، ویتامین ها و مواد معدنی میباشد.
متخصص تغذیه تهران دکتر مریم سبکتکین
نقش پروتئین در تغذیه سرطان
ما برای رشد، ترمیم بافت بدن و حفظ سیستم ایمنی به پروتئین نیاز داریم هنگامی که بدن شما پروتئین کافی دریافت نمی کند، ممکن است بدن برای سوخت و ساز و تامین انرژی خود از ماهیچه های شما استفاده نماید پس تغذیه سرطان مصرف پروتیین اهمیت بسیار زیادی دارد. برای جلوگیریاز عفونت افراد مبتلا به سرطان اغلب بیشاز حد معمول به پروتئین نیاز دارند.
پس از جراحی، شیمی درمانی یا پرتودرمانی، معمولاً پروتئین اضافی مورد نیاز است پروتین بافت ها را بهبود می بخشد و به مبارزه با عفونت کمک می کند. منابع خوب پروتئین شامل ماهی، مرغ، گوشت قرمز بدون چربی، تخم مرغ، لبنیات کم چرب است. محصولات، آجیل و کره آجیل، لوبیا خشک، نخود و عدس، و غذاهای سویا نیز سرشار از پروتئین است.
نقش چربی در تغذیه سرطان
چربی نقش مهمی را در تغذیه سرطان ایفا میکند. چربی و روغن به عنوان منابع مهم در تامین انرژی مورد استفاده قرار می گیرد. بدن چربی ها را شکسته و از انها بعنوان منابع اصلی انرژی استفاده می کند. و باعث میشود بدن زودتر سلامت خود را باز یابد و به دوران نقاهت کمتری نیاز باشد.
هنگام درنظر گرفتن اثرات چربی ها بر روی قلب و سطح کلسترول میتوانید از چربی های تک غیر اشباع استفاده نمایید چربی های مفید بدن در تغذیه سرطان عبارتند از( روغن زیتون، کانولا و روغن بادام زمینی) و چربی های چند غیر اشباع (اینها عمدتاً در گلرنگ یافت می شوند، روغن آفتابگردان، ذرت، و روغن بذر کتان و غذاهای دریایی) بیشتر از چربی های اشباع شده یا ترانس.
کربوهیدرات ها و تغذیه سرطان
کربوهیدرات ها منبع اصلی انرژی بدن هستند. و سوخت مورد نیاز بدن را برای فعالیت های روزانه و عملکرد بدن تامین میکنند. منابع مهم در تامین کربوهیدرات های بدن عبارتند از : میوه، سبزیجات و غلات کامل و مکمل های غنی از ویتامین ها و مواد معدنی، فیبر و فیتونوترینت ها (فیتونوترینت ها مواد غذایی گیاهی هستند که برای زندگی بهآنها نیازی نداریم، اما ممکن است سلامتی را تقویت کنند) برای سلول های بدن مهم هستند. ۲ نوع فیبر وجود دارد که شامل موارد زیر است:
- فیبر نامحلول به خروج سریع مواد زائد غذا از بدن کمک می کند
- فیبر محلول با آب درمدفوع برای کمک به نرم نگه داشتن مدفوع باعث دفع آسان میشود.
- سایر منابع کربوهیدرات شامل نان، سیب زمینی، برنج، اسپاگتی، پاستا، غلات،ذرت، نخود و لوبیا. شیرینی (دسر، آب نبات، و نوشیدنی با شکر) می تواند تامین شود .
نقش حیاتی آب در تغذیه سرطان
آب و مایعات نقش حیاتی را در تغذیه سرطان و یا رژیم غذایی ایفا میکنند. تمامی سلول های بدن به آب برای عملکرد مناسب نیاز دارند. چنانچه درطول بیماری از مایعات کافی استفاده ننماید و یا اگر درطول درمان سرطان با تهوع و استفراغ آب بدنتان از دست برود.
بدن شما دچار بی آبی خواهد شد و بدن شما بسیار نیازمند دریافت آب ازطریق غذا و یا با دریافت مایعات است. افراد چه درطول تغذیه سرطان و چه بطور عادی باید روزانه ۸ لیوان آب بنوشند اما درصورت تهواع و استفراغ بیش از هر زمان دیگری نیازمند دریافت آب هستید.
اهمیت ویتامین و مواد معدنی در تغذیه سرطان
بدن شما برای کمک به عملکرد صحیح و استفاده از انرژی به ویتامین ها و مواد معدنی درغذا نیاز دارد. بیشتر آنها بطور طبیعی درغذاها یافت می شوند، اما به عنوان قرص نیز فروخته می شوند.
اگر یک رژیم غذایی متعادل با کالری و پروتئین کافی بخورید، معمولا مقدار زیادی از آن دریافت خواهید کرد ویتامین ها و مواد معدنی. اما ممکن است کاهی اوقات داشتن یک رژیم غذایی متعادل در تغذیه سرطان مقداری مشکل باشد ممکن است پزشک یا متخصص تغذیه شما مصرف روزانه مولتی ویتامین و مواد معدنی را در زمان تغذیه سرطان برایتان تجویز نماید. کمبود ویتامین و مواد معدنی میتواند باعث تضعیف بدن خواهد شد.
آنتی اکسیدان و تغذیه سرطان
آنتی اکسیدان ها شامل ویتامین آ ، ث و ویتامین ای هستند سلنیوم و زینک نیز آنتی اکسیدان محسوب میشوند.تعدادی از آنزیم ها قابل جذب هستند و برخی دیگر توسط سلول های عادی دربدن جذب نخواهند شد. اگر در دوران تغذیه سرطان میخواهید آنتی اکسیدان های بیشتری را جذب کنید. متخصصان خوردن مقدار زیادی میوه و سبزیجات که منابع غنی از آنتی اکسیدان یا مواد غذایی یا مایعات هستند را مخصوصادر دوران شیمی درمانی و پرتودرمانی توصیه میکنند.
فیتونوترینت ها
فیتونوترینت ها یا فیتوکمیکال ها ترکیبات گیاهی مانند کاروتنوئیدها، لیکوپن، رسوراترول و فیتواسترول ها هستند که تصور می شود دارای ویژگی های محافظت کننده از سلامت هستند. آنها در گیاهانی مانند میوه ها و سبزیجات یا چیزهایی که از گیاهان ساخته شده اند مانند توفو یا چای یافت می شوند. فیتوکمیکال ها بهتر است با خوردن غذاهای حاوی آنها بجای مصرف مکمل ها یا قرص ها جذب شوند.
نقش گیاهان در تغذیه سرطان
صدها سال است که گیاهان دارویی برای درمان بیماریها و نتایج متفاوتی بکار میروند. امروزه گیاهاندر بسیاری محصولات مانند قرص ها، عصاره های مایع، چای و پمادها یافت می شوند. بسیاری ازاین محصولات بی ضرر و برای استفاده بی خطر هستند، اما برخی دیگر می توانند عوارض جانبی مضری ایجاد کنند. برخی حتی ممکن است با درمان های اثبات شده سرطان و بهبودی پساز جراحی تداخل داشته باشند
. اگر علاقه مند به استفادهاز محصولات حاوی گیاهان هستید، ابتدا با انکولوژیست یا پرستار خود درمورد آن صحبت کنید.