بهترین رژیم درمان تخمدان پلی کیستیک| متخصص تغذیه تهران

رژیم درمان تخمدان پلی کیستیک  | سندرم تخمدان پلی کیستیک یکی از اختلالات سیستم باروری است که با پریود نامنظم و یا توقف کامل سیکل قاعدگی همراه است. در زنان مبتلا به این بیماری، به دلیل ترشح بیش‌ از حد هورمون‌های آندروژنی، چندین کیست در تخمدان‌ها تشکیل می‌شود.

در یکی از تحقیقات سال ۲۰۱۹ مشخص شد که بین ۳۳ تا ۸۳ درصد افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) مبتلا به اضافه‌وزن و چاقی هستند. بسیاری از علائم مرتبط با تخمدان پلی کیستیک را می‌توان تحت نظر پزشک و با اصلاح سبک زندگی و رژیم غذایی درمان کرد. در این مقاله از سایت دکتر مریم سبکتکین قصد داریم به معرفی رژیم برای درمان تخمدان پلی کیستیک بپردازیم:

همراه ما باشید با مطالب پیشنهادی از  متخصص تغذیه تهران دکتر مریم سبکتکین

متخصص تغذیه تهران | . تأثیر رژیم غذایی در کاهش علائم تخمدان پلی کیستیک .

علائم شایع سندرم تخمدان پلی کیستیک

علائم شایع سندرم تخمدان پلی کیستیک عبارت‌اند از :

  1. آکنه
  2. اختلالات قاعدگی
  3. افزایش موهای زائد بدن
  4. ریزش موی سر

افراد مبتلا به تخمدان پلی کیستیک در صورت طی نکردن روند درمانی ممکن است در بلندمدت با عوارض زیر نیز مواجه شوند:

  • بیماری‌های قلبی
  • سرطان آندومتر
  • دیابت
  • افزایش فشار خون

تأثیر رژیم غذایی در کاهش علائم تخمدان پلی کیستیک

مقدار انسولین خون افراد مبتلا به تخمدان پلی کیستیک غالباً بالاتر از میزان نرمال است. انسولین هورمونی است که در پانکراس تولید می‌شود و به سلول‌ها کمک می‌کند تا قند خون را تبدیل به انرژی کنند. اگر بدن شما به مقدار کافی انسولین تولید نکند قند خون به‌مرورزمان بالا می‌رود. این حالت در اختلال “مقاومت به انسولین” که در آن سلول‌های بدن به انسولین موجود در خون پاسخ نمی‌دهند نیز دیده می‌شود.

پیشنهاد مطالعه
رژیم غذایی چربی سوزی

فردی که مبتلا به مقاومت انسولین است پانکراس او باید مقدار بیشتری انسولین به خون آزاد کند تا قادر به کاهش گلوکز خون شود. متعاقباً بالا رفتن سطح انسولین خون منجر به تولید بیشتر هورمون‌های آندروژنی نظیر تستسترون در تخمدان‌ها می‌شود. مقاومت به انسولین به دلیل بالا بودن شاخص توده بدنی (BMI) نیز رخ می‌دهد.

مقاومت به انسولین یکی از موانع مهم در کاهش وزن است و به همین علت است که افراد مبتلا به سندرم پلی کیستیک PCOS اغلب دچار اضافه‌وزن و چاقی هستند. رژیم‌های غذایی پرکربوهیدرات نظیر مواد غذایی و خوراکی‌های شیرین تأثیر زیادی در بروز مقاومت به انسولین دارند.

طبق گفته وب‌سایت mayoclinic درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک با مدیریت استرس، درمان هیرسوتیسم، تنظیم قاعدگی و درمان چاقی با یک رژیم مناسب و کم‌کالری ممکن است. تغییر سبک زندگی و درمان دارویی هم ممکن است به بهبود این بیماری کمک کند. داروهای هورمونی و داروهای ضدبارداری ترکیبی می‌تواند جزئی از گزینه‌های درمانی باید.

متخصص تغذیه تهران | . نکات میان‌ وعده‌های سالم و ضروری .

تنظیم بشقاب غذا برای درمان تخمدان پلی کیستیک

در اینجا به گروه‌های غذایی مختلف و میزان مناسب آن‌ها در وعده‌های غذایی به‌منظور درمان تخمدان پلی کیستیک می‌پردازیم :

نان، برنج، سیب‌زمینی، ماکارونی در رژیم برای تخمدان پلی کیستیک

این گروه غذایی غنی از کربوهیدرات است و کالری زیادی به بدن وارد می‌کند. برای افراد مبتلا به چاقی و تخمدان پلی کیستیک بهتر است مصرف این گروه غذایی به حداقل برسد. اگرچه در هر وعده مصرف مقداری کربوهیدرات نشاسته‌ای برای بدن ضروری است اما باید مصرف آن از اندازه مشخصی فراتر نرود.

میوه و سبزیجات در رژیم برای تخمدان پلی کیستیک

توصیه می‌شود روزانه حداقل ۵ نوبت میوه و سبزیجات چه به‌صورت تازه، خشک‌شده و یا آب‌میوه مصرف گردد. سعی کنید میوه و سبزیجات متنوع و از رنگ‌های مختلف انتخاب کنید چراکه هر میوه ویتامین‌ها، آنتی‌اکسیدان‌ها و ریزمغذی‌های مخصوص به خود را دارد. میوه و سبزیجات برای میان وعده‌ها ایده‌آل هستند.

پیشنهاد مطالعه
مراجعه به متخصص تغذیه در تهران

شیر و فرآورده‌های لبنی

این گروه غذایی منبع خوبی برای کلسیم و مواد معدنی هستند. توصیه می‌شود روزانه ۲ تا ۳ وعده لبنیات مصرف شود.

گوشت، مرغ، ماهی و لوبیا در رژیم برای درمان تخمدان پلی کیستیک

این گروه غذایی، پروتئین‌های موردنیاز بدن را فراهم می‌کنند. روزانه ۲ تا ۳ وعده مصرف پروتئین توصیه می‌شود. از سرخ کردن پروتئین در روغن زیاد خودداری کنید. از روش‌های سالم پخت‌وپز غذا مثل کبابی کردن، آب پز و یا بخارپز کردن استفاده کنید. برش‌های کم‌چرب گوشت را انتخاب کنید و مرغ نیز بدون پوست باشد. علاوه بر این توصیه می‌شود هر هفته یک وعده ماهی در برنامه غذایی خود قرار دهید.

نوشیدنی‌ها و غذاهای پرچرب و شیرین

غذاهای پرچرب و پرکربوهیدرات سرشار از کالری هستند و قادرند به‌سرعت سطوح قند خون را افزایش دهند. بنابراین مصرف هر دو گروه غذایی بایستی محدود گردد. نکات مهم در مصرف این گروه‌های غذایی :

  1. از لبنیات کم‌چرب استفاده کنید .
  2. از روش‌های پخت‌وپز سالم‌تر برای تهیه غذا بهره بگیرید .
  3. نوشیدنی‌های شیرین و پرکالری مصرف نکنید .
  4. از مصرف مشروبات الکلی خودداری کنید. الکل بسیار پرکالری است و سبب تجمع بیشتر چربی در بدن می‌شود .

متخصص تغذیه تهران | زمان بندی مناسب برای صرف وعده های غذایی ....

چه مواد غذایی درمان تخمدان پلی کیستیک توصیه می‌شود؟

از مفیدترین مواد غذایی برای مقابله با مقاومت انسولین و کاهش اثر قند بر سلول‌ها، غذاهای غنی از فیبر است. این مواد غذایی برای افراد مبتلا به تخمدان پلی کیستیک مفید و مؤثر هستند. موارد زیر از مهم‌ترین مواد غذایی غنی از فیبر به شمار می‌آیند :

  • انواع کلم و کاهو مثل کلم بروکلی، گل کلم و کلم بروکسل
  • فلفل دلمه‌ای سبز و قرمز
  • عدس و لوبیا
  • بادام
  • بری‌ها مثل رزبری، بلوبری و توت‌فرنگی
  • سیب‌زمینی شیرین
  • کدوحلوایی و کدوتنبل