نکات تغذیه بارداری
تغذیه در دوران بارداری روی کیفیت دوران بارداری، سلامت مادر، سلامت جنین، رشد و تکامل درست صحیح و داشتن یک بارداری و زایمان خوب و بیدردسر تأثیز زیادی دارد. تغذیه سالم نهتنها در دوران بارداری بلکه در دوران پیش از بارداری (تغذیه پدر و مادر هر دو) هم اهمیت زیادی دارد. در دوران بارداری شما باید بدانید که چه غذاهایی بخورید و از مصرف چه غذاهایی خودداری کنید. اینجاست که به یک متخصص تغذیه نیاز دارد و متخصص تغذیه تمامی باید و نبایدهای غذایی و تقویم هفتگی غذایی در دوران بارداری را با توجه به سن، و وضعیت سلامتی شما فراهم میکند.
تغذیه دوران حاملگی شامل خوردن غذاهای سالم از منابع مختلف است. در دوران بارداری مصرف پروتئین، کلسیم، فولیک اسید و آهن برای رشدونمو جنین و سلامت مادر اهمیت زیادی دارد. همچنین شما باید مقدار بیشتری سبزیجات و میوهی تازه، مغز، لبنیات و غیره استفاده کنید همچنین پزشک مولتیویتامینها مکملهایی را برای شما تجویز خواهد کرد که نیازهای بدن شما و جنین را تأمین کند.
اگر میخواهید، دوران بارداری خوبی را سپری کنید و جنین شما با سلامت کامل رشد کند، باید از متخصص تغذیه یک برنامه غذایی دریافت کنید. متخصص تغذیه باید در تغذیه بارداری تجربه داشته باشد.
متخصص تغذیه تهران دکتر مریم سبکتکین
دستورات غذایی برای سه ماه اول بارداری
دستورات غذایی برای دوران بارداری | برای داشتن یک بارداری سالم و بدون مشکل بهتر است، از قبل بارداری به متخصص تغذیه تهران مراجعه کنید. متخصص یک تقویم بارداری به شما ارائه میدهد که متوجه شوید در هر ماه چه غذاهایی را بیشتر بخورید و کدام غذاها را باید حذف کنید. این تقویم را میتوانید از ماما هم دریافت کنید. تغذیه دوران حاملگی نیاز به رعایت برخی نکات داشته و برای رشد بهتر جنین باید این موارد را در نظر داشت.
در ماه اول بارداری باید غذاهای غنی از فولات را در برنامه خود قرار دهید. این نوع غذاها به سیستم عصبی درحال رشد جنین کمک میکنند. همچنین غذاهای حاوی ویتامین B۶ کمک میکنند تا انرژی پروتئین و کربوهیدرات بهتر ذخیره شود و در رشد جنین تأثیر دارد.
در سهماهه اول بارداری باید به مصرف اسیدفولیک و آهن توجه ویژهای داشته باشید. احتمالا پزشک غذاهایی که حاوی این نوع مواد هستند، توصیه میکند. فولات برای رشد سیستم عصبی جنین و آهن برای خونرسانی و اکسیژنرسانی ضروری هستند. به همین دلیل ممکن است متخصص تغذیه علاوه بر رعایت رژیم غذایی مصرف مکملهای حاوی این مواد را هم پیشنهاد دهد.
در سه ماه اول بارداری چه نخوریم؟
در این دوره باید از مصرف الکل خودداری کرد. الکل میتواند روی سیستم عصبی جنین تأثیر منفی داشته باشد. هر نوع غذایی که باعث بروز بیماریهای مربوط به غذا شوند، مانند گوشت، مرغ و ماهی خام یا نیمپز باید حذف شوند. این نوع غذاها دارای میکروبهایی هستند که باعث بروز بیماری میشوند.
تغذیه در سه ماه دوم بارداری
در سه ماهه دوم بارداری به ویژه ماه چهارم باید رژیم غذایی سرشار از ویتامین D و کلسیم باشد. این نوع مواد مغذی کمک میکنند تا استخوانهای جنین رشد کند و پس از تولد بتواند دندانهای محکمی داشته باشد. برای رشد مغز جنین اسیدهای چرب امگا ۳ ضروری هستند. به همین دلیل در این دوره حاملگی مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ پیشنهاد میشود.
تغذیه ماه های آخر بارداری
در سهماهه سوم بهویژه ماه آخر بارداری انرژی غذاها اهمیت بیشتری پیدا میکند. در ماه آخر جنین به بیشترین میزان رشد خود رسیده و باید انرژی لازم برای مادر و جنین بهخوبی تأمین شود. مواد غذایی حاوی درشت مغذیها سرشار از کالری هستند و در ماه آخر بارداری توصیه میشوند. همچنین مصرف غذاهای حاوی ویتامین K باعث میشوند، پس از زایمان بهسرعت بهبودی پیدا کنید.
قبل بارداری و در زمان بارداری باید رژیم غذایی را هفته به هفته رعایت کرد تا جنین با کمبود مواد مغذی مواجه نشود.
تغذیه قبل بارداری برای تعیین جنسیت
تغذیه سالم در رشد جنین و سلامت مادر بسیار اهمیت دارد. اما تأثیر غذایی که میخوریم، بیشتر از این است. مواد غذایی مصرفی پیش از بارداری میتوانند روی جنسیت جنین هم تأثیر داشته باشند. البته هیچ مدرک قطعی وجود ندارد که برای دختردار شدن یا پسردار شدن چه مواد غذایی مصرف شود. اما برخی از غذاها میتوانند احتمال تعیین جنسیت را بالا ببرند.
در ادامه تغذیه قبل از بارداری برای دختردار شدن و پسردار شدن را ذکر میکنیم.
تغذیه قبل از بارداری برای پسردار شدن
برای بالا بردن شانس پسردار شدن باید مصرف غذاهای قلیایی را بیشتر کرد. مواد غذایی زیر میتوانند به این موضوع کمک کنند :
- مصرف میوهها و سبزیجات تازه
- غذاهای حاوی پتاسیم مانند موز، آووکادو و ماهی سالمون
- مواد غذایی با خاصیت قلیایی بالا مانند سبزیجات ریشهدار و آجیل
- اجتناب از مصرف محصولات لبنی.
تغذیه قبل از بارداری برای دختردار شدن
مصرف مواد غذایی زیر پیش از بارداری میتوانند شانس دختر شدن جنین را بالا ببرند :
- غذاهای دریایی
- لوبیا
- بادام
- سبزیهای تیره و برگدار
- کرم بروکلی
- محصولات لبنی
- ریواس
- انجیر
- انواع توتها
- بامیه
- مرکبات
- جو و سبوس جو دو سر
- تخممرغ
- سیب
- بادام هندی
- اسفناج
- کره بادامزمینی.
مصرف غذاهای قلیایی مانند غذاهای غنی از پتاسیم، میوه و سبزیجات تازه و آجیل شانس پسردارشدن و مصرف موادی مانند لبنیات و غذاهای دریایی شانس دختردارشدن را بیشتر میکنند.
مکملهای لازم در بارداری
در بیشتر مواقع متخصص زنان یا ماما قبل از بارداری و در دوره بارداری مکمل های لازم در بارداری را به مادر توصیه میکند. این مکملها تمامی نیازهای تغذیهای مادر و جنین را تأمین میکنند. اما این نکته را بدانید که تغذیه دوران حاملگی بسیار مهم است و این مکملها نمیتوانند جایگزین آن شوند. این مکملها شامل اسیدفولیک، آهن، کلسیم، ویتامین D، ویتامینها B، ویتامین C و اسیدهای چرب امگا ۳ است.
آزمایشهای لازم برای کنترل تغذیه در بارداری
انجام آزمایش های لازم در بارداری بسیار ضروری هستند. این آزمایشها میتوانند بسیاری از بیماریهای مادرزادی یا کمبودهای بدن جنین را مشخص کنند. علاوه بر آزمایشها و غربالگریهای ژنتیکی، برخی از آزمایشها کمبود مواد مغذی در بدن مادر و جنین را بررسی میکنند. شما میتوانید با انجام این تستها در دورههای معین متوجه نیازهای بدن خود شده و تغذیه بارداری را اصلاح کنید.
برای داشتن تغذیه سالم در دوران بارداری بهتر است تحت نظر متخصص تغذیه باشید. پزشک تمامی نکات در مورد بایدها و نبایدهای تغذیهای در دوران بارداری را به شما خواهد گفت.