عوامل کمک کننده در جذب کلسیم چیست؟ | متخصص تغذیه تهران دکتر مریم سبکتکین
با توجه به مطالب گذشته سایت مریم سبکتکین کارشناس رژیم آنلاین و رژیم درمانی اصفهان در مورد پوکی استخوان و راه های پیشگیری از آن قصد داریم امروز عوامل کمک کننده در جذب کلسیم را مورذ بررسی قرار می دهیم.
ورزش و تحرک جسمی کافی روزانه
تحرک جسمی و ورزش مداوم روزانه از عواملی است که جذب کلسیم را در روده افزایش میدهد. علاوه بر آن در تحریک فعالیت سلولهای استخوانساز مؤثر است. یکی از عوامل بسیار مؤثر در بروز پوکی استخوان در افراد مسن، آن است که این گروه از اشخاص تصور میکنند به علت کهولت نباید تحرک جسمی داشته باشند و ورزش نمایند. در واقع به علت سن بالا دچار تنبلی جسمی و ذهنی میشوند. این اشکال، یعنی تنبلی در ورزش و تحرک جسمی آنان را خیلی زودتر و سریعتر از حالت نرمال، از پا در میآورد، از جمله آنکه پوکیاستخوان را در آنان به پیش انداخته و زودتر و سریعتر از حد معمول آنها را در واقع معلول و خانهنشین مینماید.
کمبود تحرک و ورزش در واقع به علت احساس تنهایی، ترس از بیماری و معلولیت و نهایتاً بروز افسردگی در آنان است. چنانچه افراد سالمند علاوه بر تغذیه صحیح و رعایت نکات بهداشتی، احساس هر نوع ترس و تنهایی و ناراحتیهای روحی را از خود دور نموده و به انجام عملیات ورزشی بپردازند میتوانند از سلامت بیشتر و روحیه شادابتر و بهتری برخوردار باشند.
نقش ویتامین D در پیشگیری از پوکی استخوان
همانگونه که ذکر گردید، ویتامین D از فاکتورهای بسیار مهم در پیشگیری از پوکی استخوان است. به این ترتیب که کلسیم و فسفر فقط در صورتی در دستگاه گوارش قابل جذب خواهد بود که ویتامین D به میزان کافی در بدن وجود داشته باشد. در صورت کفایت ویتامین D در بدن، فسفر و کلسیم به خوبی از دستگاه گوارش جذب خون شده و در استخوانها رسوب مینمایند که این امر موجب سلامت و استحکام استخوانها میگردد و احتمال بروز پوکی استخوان را در سنین بالای عمر، کاهش میدهد.
محیط اسیدی معده
کلسیم در محیط اسیدی آمادگی بیشتری برای جذب پیدا میکند، بنابراین افرادی که به علتهای مختلف اسیدیته معدهشان کاهش مییابد و یا از داروهای ضد اسید استفاده میکنند، احتمال جذب کلسیمشان کمتر است.
نیاز بدن
هنگامی که به هر دلیلی نیاز بدن به کلسیم افزایش یابد، مثلاً در دوران بارداری، شیردهی، کودکی، بلوغ و … ، مقدار کلسیم بیشتری از رودهها جذب خون میشود و این یک مکانیزم دفاعی بدن است.
وجود پروتئینهای با کیفیت بیولوژیکی بالا در غذا
پروتئینهایی که دارای کیفیت بیولوژیکی بالا هستند، مانند پروتئینهای حیوانی و به خصوص پروتئین موجود در شیر موجب افزایش جذب کلسیم در دستگاه گوارش میشود.
وجود برخی هورمونها به میزان کافی در بدن
بعضی از هورمونها مانند هورمون رشد، پروژسترون و تستوسترون چنانچه به مقدار کافی ترشح شده و میزان آنها در بدن به مقدار لازم باشد، موجب افزایش جذب کلسیم میشود.
لاکتوز یا قند شیر
لاکتوز به علت ترکیب با کلسیم و تولید کمپلکس لاکتوز – کلسیم، جذب این ماده معدنی را افزایش میدهد.
نسبت کلسیم به فسفر
با وجود آنکه در برخی از مطالعات ادعا شده که نسبت کلسیم به فسفر تاثیری در جذب کلسیم ندارد، اما در بسیاری از شواهد علمی دیگر این نسبت قابل اهمیت ذکر شده است و نسبت ۱ به ۱ نسبت مناسبی ذکر گردیده است.
مریم سبکتکین کارشناس تغذیه اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید
مطالعه بیشتر :
نقش تغذیه در پیشگیری از پوکی استخوان